divendres, 1 de juny del 2018

núvol de fum 233 | fragmentació

Escolta el podcast:

O descarrega'l: núvol de fum 233.mp3


     Aquesta setmana comencem el programa tenint un record per a Manrico Montero, que tristament ens va deixar la setmana passada a l'edat de 45 anys. Va ser un dels màxims exponents de la gravació de camp de natura, dedicant la seva vida a la biosemiòtica, la bioacústica i la ecoacústica. La seva especialització va ser la comunicació animal, i en especial la d'insectes i aus, realitzant nombrosos estudis sobre la matèria. També creava música amb el material que recollia, difuminant les barreres que separen el l'estudi científic del treball artístic. Una pèrdua terrible, impossible de reemplaçar.  Comencem doncs escoltant una de les seves peces. 
     Seguim amb el veterà Jan Jelinek, que recentment ha presentat un treball d'experimentació definit com collages de poesia sonora. El concepte és més que curiós; partint de gravacions d'entrevistes a diferents personalitats de la música i l'art, Jelinek usa el breus moments entre paraules al parlar: silencis, pauses per respirar i vacil·lacions on els entrevistats pronuncien partícules sonores no semàntiques. A més aquests collages de veu controlen un sintetitzador, creant sons electrònics que se sumen a aquestes pistes de veu. Per a això Jan Jelinek usa talls de veu de gent com John Cage, Stockhaussen, Max Ernst, Marcel Duchamp, Yoko Ono o inclús Lady Gaga
     Escoltem també una altra peça de All of a Sudden, el disc en col·laboració entre Pepo Galán i Max Würden, que ja podeu adquirir a través de Unknown Tone Records. I d'aquí passem a Giraffe, un trío de músics d'Hamburg que es dediquen a l'experimentació i improvisació amb influències del free jazz o del minimalisme clàssic. El seu nou EP porta per títol Climate, amb dues peces originals i una remescla de ball. Tanquem el programa amb Raison d'Être, un projecte auto-definit com ambient industrial rere el qual hi ha el suec Peter Andersson, que compta amb una trentena de treballs publicats. Escoltem un tall del seu darrer EP, Alchymeia.


Tracklist del programa

01. [sem 015] manrico montero - umbral nº2
02. [fait17] jan jelinek - john cage, I've been told to ask you the following question...
03. [fait17] jan jelinek - lady gaga, you once said in an interview that you writte music for...
04. [utr165] pepo galán & max würden - fragmentation
05. [marmo007] giraffe - climate 1
06. [101st cycle] raison d'être - rubedo


     Tanquem el post amb un vídeo de Manrico Montero. Es tracta d'una entrevista per a televisió. El vídeo es de 2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada